Szpinak jest bombą witaminową jako źródło witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Szpinak wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Może mieć też znaczenie w leczeniu zwyrodnień siatkówki. Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Zawarte w szpinaku liczne witaminy, mikroelementy i niektóre inne składniki oddziałują korzystnie na organizm człowieka. Jako warzywo bogate w luteinę ogranicza wpływ procesów starzenia wzroku. Zabezpieczając organizm przed działaniem rodników działa korzystnie w profilaktyce przeciwnowotworowej.
A oto kilka przykładów:
- zapobiega zaparciom
- wspomaga wzrok
- zwiększa odporność
- zapobiega osteoporozie
- chroni nas przed szybkim starzeniem się komórek
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- obniża ryzyko zachorowań na nowotwory
Moim zdaniem najlepszy jest świeży szpinak do wszystkiego, można go dostać w sklepach przez cały rok.
Szpinak za długo pieczony czy duszony traci wiele ze swoich właściwości stając się zwykłą paszą.
Brak komentarzy