TO OSOBNY DZIAŁ WEGANSHOW CZYLI TAKIE ABC KUCHNI WEGAŃSKIEJ ORAZ CO ZROBIĆ ABY NIE PRZYPALIĆ WODY NA HERBATĘ

Szpinak


Szpinak jest bombą witaminową jako źródło witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Szpinak wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Może mieć też znaczenie w leczeniu zwyrodnień siatkówki. Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Zawarte w szpinaku liczne witaminy, mikroelementy i niektóre inne składniki oddziałują korzystnie na organizm człowieka. Jako warzywo bogate w luteinę ogranicza wpływ procesów starzenia wzroku. Zabezpieczając organizm przed działaniem rodników działa korzystnie w profilaktyce przeciwnowotworowej.

A oto kilka przykładów:
  • zapobiega zaparciom
  • wspomaga wzrok
  • zwiększa odporność
  • zapobiega osteoporozie
  • chroni nas przed szybkim starzeniem się komórek
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • obniża ryzyko zachorowań na nowotwory
Moim zdaniem najlepszy jest świeży szpinak do wszystkiego, można go dostać w sklepach przez cały rok.
Szpinak za długo pieczony czy duszony traci wiele ze swoich właściwości stając się zwykłą paszą.

Brak komentarzy