TO OSOBNY DZIAŁ WEGANSHOW CZYLI TAKIE ABC KUCHNI WEGAŃSKIEJ ORAZ CO ZROBIĆ ABY NIE PRZYPALIĆ WODY NA HERBATĘ

Seler naciowy


 

Seler jest doskonałym źródłem witamin A, B kompleks, C, E i K oraz zawiera silne przeciwutleniacze jak również minerały: fosfor, cynk, magnez, wapń, potas, żelazo. Zawiera przeciwutleniacze chroniące nas przed nowotworami oraz kwas foliowy. Te substancje wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Pomaga niszczyć bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy, które mogą powodować choroby. Każdy kto chce prowadzić zdrowy tryb życia, powinien koniecznie po niego sięgnąć.

Jest bardzo pomocny w zrzuceniu zbędnych kilogramów, gdyż jest niskokaloryczny. Wspomaga dodatkowo procesy trawienne i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. 

Obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga uregulować ciśnienie. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspiera on naturalną odporność organizmu. 

Dzięki dużej zawartości wody i olejków eterycznych, seler naciowy jest powszechnie uznawany za produkt spożywczy o silnych właściwościach moczopędnych. Oznacza to, że jest on doskonałym środkiem wspomagającym leczenie zaburzeń funkcji nerek oraz pomaga zwalczyć nadmiar płynów w naszym organizmie. Regularne spożywanie selera naciowego stymuluje produkcję moczu, dzięki czemu pomaga wyeliminować nadmiar kwasu moczowego i mocznika. Dodatkowo seler jest zalecany jako uzupełnienie leczenia kamieni nerkowych, ponieważ pomaga naturalnie usuwać wszelkiego rodzaju gromadzące się w drogach moczowych toksyn.

Jest to warzywo, które warto wprowadzić do diety diabetyków, osób z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Świetnie sprawdza się u osób cierpiących na hashimoto.

Seler najlepiej spożywać na surowo – nie traci wtedy cennych witamin i minerałów. Aby wzbogacić smak selera, można go połączyć z jabłkiem – zarówno w formie surówki, jak i koktajlu. Sok z selera wypity na czczo o czym już wspomniałem wyżej oczyszcza organizm z toksyn, ponadto wygładza skórę, wzmacnia włosy, usuwa obrzęki, nawilża organizm, a także pomaga zwalczyć objawy bólu stawów. Seler naciowy nadaje wyrazisty smak i aromat zupom. Warzywo można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. 

Jest to warzywo łatwo dostępne ale warto zastanowić się gdzie kupić seler naciowy aby mieć pewność, że da nam najwięcej korzyści? Warto zwrócić uwagę na to, czy seler pochodzi z uprawy czy rósł dziko – ma to wpływ na jego smak. Powinieneś też sprawdzić czy pochodzi on z naturalnej uprawy, czy miał styczność z chemicznymi substancjami, również w trakcie transportu, aby zapobiec oznakom nieświeżości.

 

 

 

Brak komentarzy