TO OSOBNY DZIAŁ WEGANSHOW CZYLI TAKIE ABC KUCHNI WEGAŃSKIEJ ORAZ CO ZROBIĆ ABY NIE PRZYPALIĆ WODY NA HERBATĘ

Cebula




 Nie wiem czy wiesz, że Polska cebula jest bardzo ceniona za swoje właściwości i jesteśmy jednym z największych producentów tego warzywa w Europie. Cebula jest tak prosta w uprawie, że nie potrzebujesz do tego ogródka i spokojnie możesz zasadzić ją w doniczce na parapecie.
Ma ona bardzo dobry wpływ zdrowotny na nasz organizm i choć jest może mniej popularna od czosnku to jednak działa hamująco na wiele bakterii chorobotwórczych. Dlatego jest określana mianem naturalnego antybiotyku.

Poza działaniem antybakteryjnym, cebula wspomaga również zdrowie. Wszyscy zapewne słyszeliśmy o niezwykłych właściwościach różnego rodzaju darów natury  takich jak jagody acai, nasiona chia, zielona herbata, czy granaty.
Nasza Polska rodzima cebula jest bardzo ceniona, ma znacznie więcej i lepsze właściwości zdrowotne m.in. bardzo korzystnie wpływa na:

  • chroni przed chorobami nowotworowymi
  • łagodzi stłuszczenie wątroby
  • działa przeciwzakrzepowo
  • obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę
  • zmniejsza ryzyko ostrego zawału serca
  • zapobiega nadciśnieniu tętniczemu
  • zwiększa odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego
  • jest ulgą dla alergików

oraz wiele innych, tutaj wystarczy poszperać sobie w Internecie i poczytać.

Nie każdy jednak ją toleruje. Jeśli przewód pokarmowy gorzej toleruje cebulę, to łagodniejsza będzie tutaj odmiana czerwona lub szalotka zwana również jako czosnek askaloński. Dodatkowo sparzenie gorącą wodą, jeszcze bardziej zapobiegnie wystąpieniu objawów nietolerancji. Nie ważne czy dodamy ją surową, gotowaną, czy smażoną zachowa ona wszystkie składniki odżywcze. Wystarczy tutaj, że obróbkę termiczną przeprowadzisz pod przykryciem. Cebula pasuje do wszystkiego i można z niej robić bardzo wiele rzeczy jak np. pasta cebulowa z pestkami słonecznika lub dyni, krem z cebuli oraz czerwonej czy zielonej soczewicy, leczo wegetariańskie z cebulą, masło cebulowe jako dodatek cebuli do kanapek czy placki cebulowe, tarta ze szparagami i cebulą lub zupa cebulowo-serowa po tak popularny syrop z cebuli. Tutaj ogranicza nas jedynie fantazja.

Cebula hamuje rozwój bakterii, które powodują zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego oraz przewodu pokarmowego.

Po cebulę dobrze jest sięgać po zakończonej antybiotykoterapii. To dlatego, że pomaga ona przywrócić korzystną mikroflorę jelitową.

Przy odnowie flory bakteryjnej niezwykle skuteczne są zakapsułkowane Bakterie Bifidophilus dostarczające miliardy korzystnie działających mikroorganizmów jelitowych, które oferują pełen zakres korzyści zdrowotnych. To kolejny z darów natury w bardzo przystępnej formie wygodnych kapsułek, którą możemy bezpiecznie spożywać jako uzupełnienie naszej diety. Bakterie rozbijają spożywane przez nas pokarmy na łatwo przyswajalne składniki odżywcze, wzbogacając i odbudowując jednocześnie naszą florę bakteryjną jelit. 

Najciekawsze w tym jest to, że można Bakterie Bifidophilus stosować już u bardzo małych dzieci aby tworzyć naturalną ochronę organizmu i regulować czynności układu pokarmowego.




Brak komentarzy