Ocet jabłkowy, podobnie jak inne znane rodzaje octów (winny, ryżowy czy balsamiczny), znajduje coraz to częstsze i dość szerokie zastosowanie szczególnie w kuchni. Stanowi on bowiem smakowity dodatek dla różnego rodzaju przeróżnych potraw, a w szczególności do sałatek. Spożywany w odpowiednich ilościach (15-30 ml dziennie) oraz zawsze rozcieńczony w wodzie lub dodany do posiłku jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Wykazuje przy tym korzystne właściwości zdrowotne w porównaniu do innych dostępnych octów.
UWAGA: lepiej nie ryzykuj picia samego octu ze względu na możliwość podrażnienia śluzówki lub całego układu pokarmowego, zawsze go rozcieńczaj z wodą lub dodawaj jako dodatek 1-2 łyżki do posiłku
Jako, że posiada on niezaprzeczalne zdrowotne działanie, znane od lat (nasze babcie czy prababcie już dawno temu go używały) to w ostatnim czasie ocet jabłkowy stał się niemal istnym hitem oraz zyskał ogromną popularność na forach i grupach internetowych. Nie bez powodu mówi się coraz częściej o jego dobroczynnym wszechstronnym działaniu na nasze zdrowie. Powiedziałbym, że pełni on bowiem rolę naturalnego dodatku dla naszego zdrowia, a także i urody.
Zawiera on bowiem w sobie całe bogactwo witamin z grup: A, B, E i K, minerałów takich jak: potas, sód, miedź, siarkę, magnez, wapń, chlor, selen, krzem czy fluor a także naturalnych antyoksydantów, polifenoli oraz składników odżywczych, które są wręcz niezbędne dla prawidłowego, zdrowego funkcjonowania całego naszego organizmu.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
To, że ocet jabłkowy jest cacy, a pomimo kwaśnego i z lekką nutką owocową smaku jak pisałem już wyżej wiedziały nasze babcie oraz prababcie.
Do jego zdrowotnych właściwości z pewnością możemy zaliczyć:
- wspomaga odchudzania
- reguluje i wspomaga procesy trawienne
- skutecznie zapobiega zaparciom
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom glukozy we krwi
- skutecznie pomaga w walce z nadciśnieniem
- posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne
- jest jednym z najlepszych naturalnych sposobów na pozbycie się refluksy czy zgagi
- posiada właściwości zwalczające łupież oraz trądzik na skórze
- pomimo swojej kwasowości skutecznie odkwasza organizm, przywracając równowagę kwasowo zasadową
Oto tylko niektóre z objawów zakwaszenia organizmu:
- brak energii do działania
- stałe uczucie zmęczenia
- nadwrażliwe dziąsła i zęby
- sucha skóra
- bóle głowy
- fast foody
- chipsy
- słodycze
- kupne słodzone soki
- sól w dużych ilościach
- kawa zwłaszcza z dużą ilością cukru oraz słodzonego mleczka
- sztuczne słodziki
JAK STOSOWAĆ OCET JABŁKOWY?
UWAGA: ogólna zasada brzmi, iż nie powinno się spożywać więcej niż 2-3 łyżki octu jabłkowego dziennie.
Ogólnie przyjmij zasadę, że zaleca się picie 1-2 łyżek octu wymieszaną na szklankę wody, 1x dziennie najlepiej rano, na czczo przed posiłkami. Warto jest również troszeczkę sobie poeksperymentować tzn. z dodatkami smakowymi np. cytryna, miód, cynamon, kawałkiem startego imbiru lub szczyptą chili bądź pieprzu, możesz dodać go również do herbaty bądź soku, jednak to wedle gustu i smaku.
Ocet jabłkowy sprawdzi się również jak to wspomniałem wyżej doskonale w kuchni jako dodatek dla przeróżnych dań lub przystawek. Można go na przykład zastosować jako bazę do dressingów, dipów z dodatkiem orzechów lub innych nasion czy sosów sałatkowych.
Jeśli jesteś chory lub przeziębiony, a odczuwasz silny ból co godzinę płucz powoli gardło miksturą wody i octu 1 łyżka octu na ½ szklanki przegotowanej, letniej wody. Gdy ból zacznie ustępować, powtarzaj płukanie co 3-4 godziny. Tak przyrządzonej mikstury nie połykaj tylko wypluj po płukaniu. Również w przypadku jak jesteś zdrowy możesz zapobiegawczo stosować powyższe płukanie, płucz gardło 1-2x w tygodniu. Pomoże tobie to skutecznie pozbyć się wszelkich nagromadzonych w trakcie jedzenia toksyn.
UWAGA: stosując ocet jabłkowy na odchudzanie, należy zażywać nie więcej niż 2 łyżki dziennie.
Oprócz płukania gardła, można również zastosować okłady octowe w proporcjach 1:1. Cienką ściereczkę czy inną tkaninę bądź gazę zamocz w occie. Połóż ją na szyi, następnie całość owiń folią spożywczą i ciepłym, suchym ręcznikiem. Pod wpływem ciepła ocet jabłkowy lepiej się wchłania przez skórę. Jeśli natomiast dopadło cię przeziębienie, grypą, zapaleniem oskrzeli czy być może zmagasz się z astmą taki okład możesz również zastosować na klatkę piersiową, przynosi on ulgę, ułatwia oddychanie.
WARTO JESZCZE WIEDZIEĆ
Aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki octu 30ml, ponieważ spożywany w nadmiernych ilościach przez długi okres czasu może doprowadzić do spadku poziomu potasu we krwi, a nawet osteoporozy. Jeśli natomiast cierpisz na jakiekolwiek schorzenia związane z układem pokarmowym, a przede wszystkim ze wrzodami na żołądku, dwunastnicy bądź schorzeniami wątroby, lepiej skonsultuj się z lekarzem czy dietetykiem i upewnij się, że możesz bezpiecznie pić ocet jabłkowy. W przeciwnym wypadku nawet nie próbuj na własną rękę, ponieważ możesz wyrządzić sobie krzywdę.
Jeśli chodzi o mycie przetłuszczających się bądź chcesz pozbyć się łupieżu z włosów pamiętaj, że nie chodzi tu o używanie stężonego octu jabłkowego prosto z butelki. Należy go zatem rozcieńczyć z wodą, a najczęściej stosowane proporcje to 1-2 łyżki octu jabłkowego na pół litra wody. Lepiej zacząć od 1 łyżki octu aby sprawdzić czy nie wystąpią jakieś alergeny lub inne stany zapalne na skórze. Jak należy przeprowadzić płukanie włosów octem jabłkowym?
- wlej do dzbanka około pół litra wody
- dodaj 1łyżkę octu jabłkowego i wymieszaj całość
- możesz dodać kilka kropel dobrego olejku lawendowego - doda on włosom lepszego połysku
- tak przygotowaną mieszanką po prostu umyj włosy, jednak przy ich myciu uważając aby nie dostał się do oczu
- starannie rozprowadź mieszankę po całej długości włosów wmasowując również w skórę głowy, zapewni to stymulację do wzrostu nowych włosów
- po jakiejś minucie spłucz wszystko czystą wodą
- Gotowe !
Ważne aby przy każdym stosowaniu octu jabłkowego w razie wystąpienia jakichkolwiek negatywnych czy niepokojących objawów, jak np. refluks
żołądka, reakcja alergiczna bądź nudności, przerwij spożywanie octu jabłkowego i koniecznie skonsultuj się z
lekarzem lub dietetykiem. Oczywiście bez paniki, możesz nie mieć takich objawów, jednak obserwuj reakcje swojego organizmu on najlepiej tobie podpowie.
Najlepiej ocet jabłkowy zrobić sobie samemu w domu. Jednak jeśli już chcesz kupić w sklepie gotowca to warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Mianowicie na to, że ocet jabłkowy kupny, a dobrej jakości jest niepasteryzowany, niefiltrowany (często na dnie widać osady), składający się w 100% z naturalnych owoców bez dodatków i wszelkich wspomagaczy (tutaj warto czytać etykiety). Bardzo dobrze jeśli ocet jest lekko mętnawy, a nie czysty i przeźroczysty. Oznacza to, że został on poddany długiej, naturalnej fermentacji, osady oraz mętnawe zabarwienie to po prostu żywe kultury bakterii. Pasteryzacja, a co za tym idzie brak osadu i przeźroczysta barwa podpowiada nam, że zostały zabite wszystkie zawarte w occie korzystne mikroorganizmy, pozostawiając przede wszystkim kwas octowy.
Przepis na domowy ocet jabłkowy zamieściłem na blogu w WeganShow. Jeśli będziecie mieli ochotę żeby samemu zrobić sobie domowym prostym sposobem ocet jabłkowy to przepis znajdziecie TUTAJ
Brak komentarzy